“Alle vrouwen die (tijdelijk) uit balans zijn kunnen bij ons terecht, maar de specialisatie ligt bij traumabehandeling en bij klachten gerelateerd aan zwangerschap en moederschap.”

Psychische klachten bij zwangerschap en moederschap

Een zwangerschap en bevalling is vaak een bijzondere en emotionele tijd.  Er kunnen echter zowel psychische klachten ontstaan voor de bevalling (prenatale klachten) als na de bevalling (postnatale klachten).

Zo kan de zwangerschap of een aankomende bevalling spanning opleveren, hetgeen vaak nog versterkt wordt door hormonen. Er is tegenwoordig veel bekend over de gevolgen van stress voor het ongeboren kind, waardoor veel moeders zich bezorgd en bezwaard voelen over hun stressklachten. Behandeling kan je helpen je angst en zorgen te beperken en om zo goed mogelijk met stress om te leren gaan.

Het kan zijn dat je een bepaalde kwetsbaarheid hebt voor psychische klachten, die in deze bijzondere tijd duidelijker naar voren komt. Er kunnen somberheidsklachten ontstaan rondom  en na de geboorte. Dit kan variëren van de lichtere baby blues tot een volledige postnatale depressie. Ook kan het zijn dat je een specifiek of zorg hebt, of dat je een eerdere zwangerschap, bevalling of andere traumatische ervaring nog niet goed verwerkt hebt. Behandeling kan je hierin ondersteunen en een kader bieden. EMDR is dan vaak de aangewezen techniek

Trauma rondom zwangerschap, bevalling of kraamtijd

Bij veel vrouwen is sprake nare herinneringen (bijvoorbeeld aan de bevalling, zwangerschap of kraamtijd) die ze maar niet kunnen verwerken. Een traumatische bevalling kan heel veel impact hebben en zelfs tot PTSS (post traumatische stress stoornis) leiden. Maar ook als er geen sprake is van PTSS, kunnen onverwerkte gebeurtenissen een flink negatieve invloed hebben. Je kan last hebben van angst, spanning, onzekerheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen, nachtmerries en andere negatieve gevoelens en gedachten. Als je klachten samenhangen met nare gebeurtenissen die niet goed verwerkt zijn, kan EMDR vaak ontzettend snel en goed werken.

(Jong) moederschap

Moeder worden is prachtig, maar kan ook zorgen voor stress, een gevoel van overbelasting en/of onzekerheid. Misschien heb je een huilbaby of een kindje met gezondheidsproblemen of andere speciale behoeften. Wellicht is het moederschap heel anders dan je je had voorgesteld en moet je enorm wennen aan je nieuwe verantwoordelijkheden en rol. Ook als je al langere tijd moeder bent, is het vaak verleidelijk je eigen behoeften op de tweede plaats te zetten en je grenzen uit het oog te verliezen, waardoor je uit balans kan raken. Bij Blossom kan je geholpen worden met zowel je eigen (psychische klachten) als vragen over de opvoeding en je rol als moeder.

Rouw

Als je iets verdrietigs meemaakt, is er sprake van rouw, bijvoorbeeld om een miskraam, een stilgeboorte, een bevalling die anders is gelopen dan je gedroomd had of een kindje dat geboren is met gezondheidsproblemen. Rouw is een normaal en gezond proces, maar soms kan je er ook in vastlopen. Het is dan vaak fijn om hier met iemand over te kunnen praten en samen uit te zoeken hoe je kan verwerken wat je hebt meegemaakt.

Post- of prenatale depressie

Er kan sprake zijn van een prenatale (voor de bevalling) of postnatale (na de bevalling) depressie. Gelukkig weten we hier steeds meer van en wordt er veel op gelet. Toch krijgen vrouwen hier nog te vaak geen (juiste) hulp bij. Klachten die hierbij passen zijn een somber gevoel, minder zin hebben in dingen, onzekerheid en negatieve gedachten, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Sommige vrouwen hebben ook geen of een negatief gevoel voor hun baby, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Het is soms moeilijk in te schatten of je klachten ‘normaal’ zijn. Aarzel niet om contact op te nemen, zodat wij je kunnen adviseren of hulp nodig is. Vaak kunnen enkele gesprekken, eventueel in combinatie met EMDR, al verlichting van de klachten geven.

Traumabehandeling

Trauma betekent eigenlijk: wond. Het is emotionele schade die is ontstaan na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Als het verwerken van een gebeurtenis niet goed lukt, blijf je klachten houden in het dagelijks leven. Je probeert bijvoorbeeld bepaalde plekken te ontwijken, je hebt nachtmerries of je wordt snel boos of juist bang en teruggetrokken. Er zijn veel gebeurtenissen die tot trauma’s kunnen leiden: zoals een ernstig auto-ongeluk, brand, ernstige ziekte, seksueel misbruik, aanranding of verkrachting, pesten en (huiselijk) geweld. Bij Blossom kan je snel en effectief geholpen worden bij trauma door middel van o.a. EMDR.

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking en/of oriëntatie gesprek